Kolagén - doplnok stravy, ktorý nepotrebujete!

Kolagén sa označuje za možný elixír, ktorý navracia mladosť nielen vzhľadu, ale aj pocitom. Doplnky s kolagénom sa užívajú na zlepšenie vzhľadu pokožky, obmedzenie zápalov a bolesti kĺbov, zníženie stuhnutosti tepien a zlepšenie zdravia tráviaceho traktu.

Dokážu však doplnky s kolagénom všetko? 


Skôr ako to zistíme, musíme vedieť, čo je kolagén?
Kolagén sa prirodzene vyskytuje v našom tele a je najrozšírenejšou bielkovinou v tele. Je hlavnou zložkou našej kože, kostí, svalov, chrupaviek, šliach, ciev a čriev.
Kolagén je pevná, nerozpustná a vláknitá bielkovina. Tvorí jednu tretinu všetkých bielkovín v ľudskom tele.

Existuje najmenej 16 rôznych typov kolagénu, ale naše telo sa skladá najmä z typov 1, 2, 3 a 4. Vo väčšine kolagénov sú molekuly spojené do dlhých tenkých vlákien.
Typ 1 je prítomný najmä v koži, kde zabezpečuje jej pružnosť a pevnosť.
Typ 2 sa vyskytuje predovšetkým v chrupavkách, kde plní dôležitú úlohu v ich elasticite a odolnosti.
Typ 3 je častý v koži, ako aj v cievach a vnútorných orgánoch, kde podporuje štruktúru a funkčnosť tkanív.
Typ 4 je základným stavebným prvkom bazálnej membrány, ktorá oddeľuje rôzne tkanivové typy, a má kľúčový význam v ich vzájomnej interakcii.

Čo sa deje s prirodzenou produkciou kolagénu v našom tele?

S pribúdajúcim vekom sa naše zásoby kolagénu znižujú a telo začína produkovať menej kvalitný kolagén. Každý človek stráca kolagén rôznym tempom.
Hoci vek je hlavným faktorom, úlohu zohráva aj životné prostredie a genetika. Medzi environmentálne faktory patrí zlý životný štýl, ako napríklad fajčenie a strava s vysokým obsahom cukru. Zlá strava vytvára voľné radikály, ktoré zvyšujú rýchlosť rozpadu kolagénu.


Prečo je kolagén vo forme doplnkov zbytočný? 

V tele sa kolagén rozkladá na najjednoduchšie zložky - aminokyseliny. To znamená, že ho do seba nedostávame vo forme bielkovín, dostávame ho "rozobratý na tehličky". Aby sa kolagén vytvoril, telo ho musí znovu poskladať z aminokyselín na správnom mieste.
Schopnosť poskladať aminokyseliny do kolagénu, namiesto toho, aby sme ich poslali na iné potreby, je ovplyvnená aktuálnymi potrebami organizmu. Dôležitejšie môžu byť napríklad úlohy ako hojenie rán alebo produkcia inzulínu na zníženie hladiny glukózy. V dôsledku toho sa stane, že telo použije všetky aminokyseliny z "rozobratého" kolagénu na stavbu iných bielkovín.
Organizmus sám rozhoduje o tom, aký druh bielkoviny z prijatých aminokyselín vybuduje, a zvonka to nie je možné ovplyvniť. Aj keby ste zjedli obrovské množstvo kolagénu z doplnkov výživy, neexistuje záruka, že sa zhromaždí na správnom mieste - napríklad v koži dolného viečka ľavého oka - a tým ho spevní.
Pravda je, že transportný systém nášho organizmu má pre svoju látku len určitú kapacitu. Čo naberie, to chráni a dopraví na miesto použitia. Čo nenaberie, je bez ochrany vystavené pôsobeniu hydrolytických (rozkladacích) enzýmov a skončí bez účinku. Účinné množstvo kolagénu bude vždy závisieť na kapacite jeho transportnej bielkoviny a ak dostane organizmus viac, proste ho nevyužije. Od určitého denného príjmu ďalšie zvyšovanie dávky nevedie k lepším výsledkom.

Ak nepomôže, tak neuškodí. 

Toto tvrdenie ale neplatí ani tu.

Pozrime sa na možné vedľajšie účinky kolagénu, ktoré sa môžu vyskytnúť, keď sa rozhodnete kúpiť kolagén vo forme prášku, tabliet alebo séra.

1. Môže to mať vplyv na zdravie čriev
Hoci sa kolagénové doplnky v súčasnosti široko používajú, prínosy ich používania sa stále skúmajú. Vo viacerých štúdiách boli zaznamenané vedľajšie účinky na tráviaci trakt: pacienti majú zápchu, keď začnú zaraďovať kolagénové peptidy ako súčasť liečebného režimu. Iní zaznamenali, aj keď menej často, zníženie chuti do jedla. Pri pridávaní nových doplnkov do svojho režimu je vždy najlepšie poradiť sa s lekárom, najmä v snahe vyhnúť sa liekovým interakciám.

2. Niektorí ľudia sú citliví na kolagénové bielkoviny
Hoci mnohí kolagén používajú, sú aj takí, ktorí to šťastie mať nemusia.
Niektorí ľudia sú citliví na kyselinu glutámovú v kolagénovej bielkovine a môže sa stať, že pri nadmernej konzumácii alebo užívaní kolagénu tesne pred spaním dostanú mierne bolesti hlavy alebo majú problémy so zaspávaním.

3. Môže spôsobiť obličkové kamene
Ak má človek v anamnéze obličkové kamene z oxalátu vápenatého, je dobré neužívať kolagénové doplnky, ale snažiť sa ho získať potravou.
Jedna z aminokyselín, na ktoré je kolagén bohatý, hydroxyprolín, sa pravdepodobne mení na oxalát a vylučuje sa obličkami v moči. Za vhodných okolností to môže spôsobiť vznik obličkového kameňa.

4. Môže zvýšiť hladinu vápnika
Kolagén nezvyšuje hladinu vápnika v dobrom slova zmysle. Naopak, môže viesť k hyperkaliémii.
Zvýšenie hladiny vápnika si nemusíte všimnúť. Ak je však hladina vápnika príliš vysoká, môžete pociťovať zápchu, únavu, nevoľnosť, zvracanie a bolesť kostí. K tomuto vedľajšiemu účinku dochádza preto, že mnohé kolagénové tablety obsahujú produkty z morských zdrojov s vysokým obsahom vápnika - t. j. mäkkýše.

5. Spôsobuje alergické reakcie
Najrizikovejšími vedľajšími účinkami akejkoľvek liečby sú zvyčajne alergické reakcie.
Kolagénové doplnky sú schopné vyvolať alergickú reakciu, ktorá môže byť v zriedkavých prípadoch život ohrozujúca. Medzi príznaky alergickej reakcie patrí svrbenie alebo necitlivosť v ústach alebo v oblasti kože, kde sa kolagén aplikuje, opuch jazyka alebo kože, sipot, bolesť brucha, nevoľnosť a/alebo zvracanie. Ak sa u vás vyskytne ktorýkoľvek z týchto príznakov, mali by ste okamžite prestať užívať/používať kolagén a vyhľadať lekársku pomoc.

6. Plytvanie peniazmi
Ariel Levitan, lekár a spoluzakladateľ spoločnosti Vous Vitamins, hovorí, že pokiaľ ide o doplnkový kolagén, možno je najlepšie šetriť peniaze a schovať peňaženku. Prečo? "Neexistuje žiadny vedecký výskum, ktorý by naznačoval, že skutočne pomáha obnovovať kĺby a tkanivá," hovorí.
Je pravdepodobnejšie, že užívate množstvo neznámych a neotestovaných zložiek. Tieto produkty nie sú regulované a ich obsah je otázny z hľadiska účinnosti a možných vedľajších účinkov.

Napríklad sa ukázalo, že vitamín C je základnou živinou, ktorá pomáha telu vytvárať vlastný kolagén. To je popri vitamíne D (o ktorom je známe, že zohráva kľúčovú úlohu pri uľahčovaní výstavby týchto častí tela) a biotíne pravdepodobne účinnejší spôsob, ako dodať telu to, čo potrebuje na udržiavanie a obnovu poškodených tkanív, ako sú koža, kosti, chrupavky a vlasy.


Telo si vytvára vlastný kolagén, ale okolo 35. roku života sa jeho produkcia začína znižovať a príznaky starnutia sú nielen viditeľné, ale aj citeľné.



Telo môžete obohatiť o kolagén, ktorý mu prirodzene chýba.

Kolagén nie je kompletná bielkovina, pretože mu chýba esenciálna aminokyselina tryptofán, ktorú naše telo potrebuje na tvorbu vlastných bielkovín. Mal by sa konzumovať spolu s iným zdrojom bielkovín, ako sú mliečne výrobky, mäso/ hydina, vajcia alebo kvalitné rastlinné bielkoviny, napríklad strukoviny.
Ďalšou možnosťou je častejšia konzumácia vývaru z kostí. Vývar z kostí je zďaleka jedným z najlepších zdrojov kolagénu, pretože obsahuje vysoké množstvo kolagénu s "biologickou dostupnosťou".
Biologická dostupnosť znamená množstvo živiny, ktoré sa vstrebáva a využíva v tele. Štúdie ukázali, že biologicky dostupný kolagén môže časom zlepšiť hustotu kolagénu v koži a v kostiach.

 

 

 

Referencie:
– Versus Arthritis: “What Is Collagen?”
– International Food Information Council Foundation: “Collagen Supplementation: Is It All Hype?”
– Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications

yourtango.comblog.hif.com.auwww.livestrong.com

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz