Harmanček na ochorenie ďasien

Krásny úsmev nie sú len biele zuby, ale aj zdravé ďasná.
Ochorenie tkanív okolo zuba sa nazýva paradentóza. Špeciálne artikulácie prechádzajú pozdĺž povrchov ďasien. Epitel gingiválnych rýh s najtenšou (jednobunkovou) vrstvou je votkaný do cemento-smaltovej hranice zubov. Z určitých dôvodov dochádza k strate tohto parodontálneho úponu. A potom sa v ďasne okolo zuba objaví niečo ako vrecko. Mikróby sa usadia v celej jej hĺbke. Postupom času sa hromadia. Na povrchu zuba sa vytvára mikrobiálny biofilm. Objaví sa mäkký plak viditeľný okom. V budúcnosti sa mineralizuje a tvoria sa kamene: supra- a subgingiválne. Mikróby žijú v ich póroch. To všetko vedie k zápalu ďasien – paradentóze. Štatistiky vykresľujú depresívny obraz:príznaky tohto ochorenia sa vyskytujú u 50 percent svetovej populácie.

Riziko ochorenia ďasien
Zapálené ďasná predstavujú vážne nebezpečenstvo pre celé telo a môžu viesť k: reumatoidnej artritíde. Do ciev prenikajú aj škodlivé mikroorganizmy, ktoré sa usadzujú v ďasnách. Steny tepien strácajú svoju elasticitu. Reumatológovia sa rovnako starajú o zdravie ústnej dutiny ako zubári; k mozgovej príhode. Toto ochorenie vyvoláva zvýšenú produkciu C-reaktívneho proteínu, ktorý môže narušiť cerebrálnu cirkuláciu; k infarktu myokardu. Tuky sa dostávajú do ciev, tvoria sa plaky, medzery sa zužujú. Štúdie ukazujú, že riziko ochorenia u tých, ktorí trpia paradentózou, je oveľa vyššie ako u ľudí so zdravými ďasnami. To všetko vysvetľuje zvýšenú pozornosť kardiológov stavu ústnej dutiny; na onkológiu. Baktérie v ďasnách môžu vyvolať výskyt nádoru; k strate zubov.
Príčiny ochorenia ďasien
nedostatočná starostlivosť o ústnu dutinu;
fajčenie; slabá imunita;
problémy s činnosťou tráviaceho systému;
nedostatok vitamínu C.
Známky ochorenia ďasien
Chronický zápal ďasien sa prejavuje: opuchmi; začervenanie; precitlivenosť; krvácanie pri sondovaní; krv na zubnej kefke pri čistení zubov.

Harmanček na ochorenie ďasien
Harmanček sa úspešne používa pri zápaloch ďasien. Vďaka svojmu bohatému chemickému zloženiu má táto liečivá rastlina mnoho liečivých vlastností, a to: zmierňuje zápal. Môže za to predovšetkým taká cenná látka, akou je hamazulén. Tento bicyklický uhľovodík sa v Podmoskovnaja lajke nachádza v rekordných množstvách. Bioflavonoidy majú tiež výraznú protizápalovú aktivitu; dopĺňa zásoby draslíka v tele. Tento minerál úspešne bojuje s opuchom; posilňuje steny krvných ciev. Ich stav je obzvlášť priaznivý pre flavonoid kvercetín, ako aj pre taký silný antioxidant, akým je vitamín C; má baktericídny účinok v dôsledku hamazulénu, fenolov, kyseliny kaprylovej; má analgetický účinok (éterické oleje, matricín); normalizuje metabolické procesy. To je uľahčené vitamínom A nachádzajúcim sa v harmančeku; potláča rakovinové bunky vďaka vysokému obsahu apigenínu. O kvetoch harmančeka je známe, že majú schopnosť znižovať riziko úmrtia u ľudí nad 65 rokov; zvyšuje imunitu. Ochranný potenciál organizmu výrazne zvyšuje vitamín C, karotén.

Harmanček je účinný prostriedok proti krvácaniu, zápalom ďasien a iným problémom v ústnej dutine. Správnym používaním bylinky môžete rýchlo odstrániť nepríjemné príznaky, zlepšiť stav tkanív a slizníc.
Ak má človek zapálené ďasná, potom lekári odporúčajú používať prípravky z harmančeka. Oplachovanie s harnčekovým odvarom má vynikajúci účinok. Ak chcete pripraviť tento ľudový liek, vezmite si 5-6 polievkových lyžíc byliniek a zalejte ich 250 ml vriacej vody. Nechajte vylúhovať pol hodiny. Ústa si vypláchnite pripraveným roztokom až po vychladnutí. Pre lepší účinok môžete pridať 2 polievkové lyžice. echinacea alebo šalvia. V prípade použitia ďalších komponentov je potrebné pridať o 100 ml viac vody.



Ako pripraviť domácu Ústnu vodu s harmančekom
Tento liek pomáha v boji proti stomatitíde, vredom na jazyku a iným ochoreniam ústnej dutiny. Ak chcete pripraviť domácu ústnu vodu s harmančekom, použite 2 šálky vody a 7 polievkových lyžíc suchého kvetu harmančeka a varíte vo vodnom kúpeli 15-17 minút. Po úplnom vychladnutí prefiltrujte, vytlačte a pridajte destilovanú vodu, aby ste získali pôvodný objem. Rozpustite v ňom 4 lyžičky medu a vyplachujte ústa až 5 krát denne. Odporúča sa vykonať postup až do úplného vymiznutia bolesti zubov. Každý deň je potrebné pripraviť čerstvý prípravok.
Upokojujúci účinok možno dosiahnuť, ak sa pravidelne konzumuje harmančekový čaj. Odporúča sa piť nápoj bez cukru, môžete pridať med. Takýto liek dobre zmierňuje zápal ďasien a zbavuje ho citlivosti. 

Harmancek na dásne je dodatočnou opatrnosťou na ich posilnenie, odstránenie zápalu a krvácania.

Používajte sa spolu so starostlivou hygienou ústnej dutiny.

 

.
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz