Koniec dlhých vlasov: Prečo sa váš rast vlasov zastavil?

Prečo sa zastavuje rast vlasov? 





Túžite po zdravých a krásnych vlasoch? Niekedy sa však stretávame s nečakaným problémom – vlasy ako by sa rozhodli prestať rásť. Bez ohľadu na to, či uplynul rok, dva alebo viac, vaše vlasy zostávajú na rovnakú dĺžku, hoci ste ich ani o centimeter neostrihali. Môže sa to zdať zvláštne a možno neveríte, ale je to veľmi častý problém. Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa rast vlasov zastaví, je skrátená rastová fáza vlasov.




Na začiatok si pripomeňme fázy rastu vlasov, ktoré sú zodpovedné za všetko, čo sa deje s našimi vlasmi, a fázy rastu sa opakujú počas celého života. Jeden cyklus môže trvať až 7 rokov.

Rastový cyklus vlasov je dynamický a individuálny proces, ktorý sa líši od človeka k človeku.

 

Fáz rastu vlasov

  1. Anagén (fáza rastu): Toto je aktívna fáza rastu vlasov, ktorá trvá približne 2-7 rokov. Počas anagénu vlasová folikula rastie a produkuje dlhé, silné vlasy. Väčšina vlasov (asi 90%) je v tejto fáze súčasne.

  2. Katagén (prechodná fáza): Po ukončení anagénovej fázy vstupujú vlasy do krátkej prechodnej fázy, ktorá trvá zhruba 2-3 týždne. Počas katagénu sa rast vlasu zastaví a vlasová folikula sa začne zmenšovať.

  3. Telogén (fáza odpočinku): Nasleduje telogén, ktorý je v podstate odpočinkovou fázou. V tejto fáze, ktorá môže trvať okolo 3 mesiacov, vlasy prestanú rásť a zostávajú v folikule, kým nie sú vytlačené novým vlasom rastúcim v anagénovej fáze.

  4. Exogén (fáza vypadávania): Niektoré zdroje uvádzajú aj štvrtú fázu, exogén, ktorá je charakterizovaná vypadávaním vlasov. Toto je prirodzená súčasť cyklu, kedy vypadnuté vlasy uvoľňujú miesto pre nové.

 

Čo je skrátená rastová fáza vlasov?

Skrátená rastová fáza znamená, že doba, počas ktorej vlasy rastú (anagén), je kratšia než normálne. To môže byť spôsobené rôznymi faktormi vrátane genetiky, hormonálnych zmien, veku, nedostatku výživy alebo stresu. Ak je anagénova fáza skrátená, vlasy nemajú dostatok času na to, aby dorástli do svojej maximálnej dĺžky, a to môže viesť k tenším, kratším a slabším vlasom. V extrémnych prípadoch môže skrátená rastová fáza viesť k nadmernému vypadávaniu vlasov alebo plešatosti.

 

Symptómy skrátenej anagénnej fázy:

  1. Tenšie vlasy - Keďže vlasy nemajú dostatok času na to, aby dorástli a dosiahli svoju maximálnu dĺžku a hrúbku, môže dôjsť k znateľnému ztenčeniu vlasov.
  2. Kratšie vlasy - Vlasy nemôžu rásť na svoju plnú geneticky určenú dĺžku, pretože anagénna fáza je príliš krátka.
  3. Zvýšené vypadávanie vlasov - V dôsledku kratšej anagénnej fázy môže byť viac vlasov naraz v telogénnej fáze (fáza odpočinku), kedy vlasy prirodzene vypadávajú, čo vedie k ich vyššiemu vypadávaniu.
  4. Riedkejšie vlasy - Môže sa zdať, že vlasy sú celkovo riedkejšie, pretože menej vlasov dosahuje dĺžku, ktorá by poskytovala hustejší vzhľad.

Vplyv na celkovú hustotu a dĺžku vlasov: → Keď je anagénna fáza skrátená, každý vlasový folikul má menej času na vyprodukovaní dlhého a silného vlasu. To vedie k celkovému zníženiu hustoty vlasov a k ich kratšej dĺžke. V extrémnych prípadoch môže toto viesť k ochabnutiu vlasovej pokožky a v niektorých situáciách aj k alopecii, ktorá je charakterizovaná výrazným vypadávaním vlasov.

 

Vplyv DHT na rast vlasov a skrátenie anagénnej fázy

What is DHT Blocking?

   1. Viazanie na androgénne receptory: DHT sa viaže na androgénne receptory na vlasových folikuloch, čo môže spôsobiť, že folikuly sa stávajú menšími, čo vedie k miniaturizácii vlasových folikulov.

  2. Skrátenie anagénnej fázy: Chronické pôsobenie DHT môže skrátiť anagénovú fázu rastu vlasov. To znamená, že vlasy majú menej času na rast predtým, než vstúpia do nasledujúcej fázy cyklu, ktorá je katagénová fáza (prechodná fáza), a následne telogénová fáza (fáza odpočinku a vypadávania vlasov).

 3. Zníženie veľkosti folikulov: S postupným skracovaním anagénnej fázy sa vlasové folikuly stávajú čoraz menšími a produkujú jemnejšie a kratšie vlasy, až kým nakoniec nemusia produkovať žiadne viditeľné vlasy.

 4. Vypadávanie vlasov: V dôsledku týchto zmien môže dôjsť k vypadávaniu vlasov alebo k viditeľnému rednutiu vlasov, najmä na temene hlavy a na čele v oblasti vlasovej línie.

Je dôležité poznamenať, že reakcia na DHT a citlivosť vlasových folikulov na tento hormón je individuálna a je často geneticky určená. 

Mnohí ľudia bojujú s vypadávaním vlasov alebo so slabým rastom, a hľadajú efektívne riešenia, ktoré by im pomohli dosiahnuť hustejšie a zdravšie vlasy. Našťastie existuje riešenie, ktoré je nielen ľahké a lacné, ale aj založené na vedeckých poznatkoch a štúdiách. V posledných rokoch sa výskum zameriaval na rôzne látky, ktoré by mohli pozitívne ovplyvniť rast vlasov. Medzi týmito látkami vynikajú najmä chinín a kofeín.



Tieto zložky sú známe svojou schopnosťou stimulovať vlasové folikuly a predlžovať rastovú fázu vlasov. Na základe týchto poznatkov sme vyvinuli jednoduchý, ale mimoriadne účinný spôsob, ako podporiť zdravie vašich vlasov. Chinín, ktorý je prirodzene obsiahnutý v kôre chinovníka, sa tradične používa vo forme tonika na liečbu malárie. No jeho výhody sú oveľa širšie. Štúdie ukázali, že chinín môže mať pozitívny vplyv na posilnenie vlasov a ich rast. Kofeín, známy hlavne ako stimulant, má tiež schopnosť prebudiť "uspávajúce" vlasové folikuly a urýchliť ich prechod do aktívnej rastovej fázy. Začlenením týchto dvoch účinných látok do vašej každodennej rutiny môžete zaznamenať výraznú zmenu v hustote a zdraví vašich vlasov.

.
.
.
.

 

 

Ako to funguje?

Je to jednoduché.
Vytvorili sme prípravok, ktorý kombinuje chinín a kofeín v optimálnych pomeroch, aby ste mohli získať maximum z ich vlastností. Tento prípravok aplikujete priamo na pokožku hlavy formou vlasovej vody a / alebo šampónu, čím zabezpečíte, že účinné látky priamo zasiahnu vlasové folikuly. Použitie je nekomplikované a rýchle – stačí naniesť prípravok na vlhké alebo suché vlasy a jemne ho vmasírovať do pokožky hlavy.

Odporúčame aplikovať prípravok pravidelne, najlepšie dvakrát týždenne, aby ste dosiahli optimálne výsledky. Výhodou tohto prístupu je, že nevyžaduje zložité či časovo náročné procedúry. Práve naopak, je to jednoduchý spôsob, ako podporiť rast vlasov bez toho, aby ste museli vynakladať veľké finančné prostriedky alebo navštevovať špecializované kliniky.





Ak máte záujem o hlbšie pochopenie negatívneho vplyvu dihydrotestosterónu (DHT) na rast a životaschopnosť vlasov, môžete sa obrátiť na nasledujúce typy zdrojov:

- Odborné články a knihy PubMed, ScienceDirect alebo Google Scholar s kľúčovými slovami ako "DHT hair loss", "androgenetic alopecia", "DHT and hair follicle", "5-alpha reductase inhibition".
- "Hair Loss and Restoration, Second Edition" od Jerry Shapiro a Nina Otberg môže obsahovať informácie o vplyve DHT na vlasy.
- "Androgenetic Alopecia: Modern Concepts of Pathogenesis and Treatment" je ďalšou knihou, ktorá sa venuje tejto téme.

Články sú zhrnutiami vedeckých štúdií a poskytujú ucelený pohľad na aktuálne poznatky, pozrite si prehľadové články v odborných časopisoch ako "Journal of Investigative Dermatology" alebo "British Journal of Dermatology".

Klinické štúdie a pokyny:
Prehliadajte klinické štúdie na ClinicalTrials.gov, kde môžete nájsť aktuálne a minulé výskumy týkajúce sa DHT a vypadávania vlasov.
Konferencie alebo sympóziá na tému vypadávania vlasov, zborníky z týchto podujatí môžu obsahovať relevantné informácie.
Dokumentácia a výskumné správy od farmaceutických spoločností, ktoré vyvíjajú lieky na liečbu vypadávania vlasov (napr. finasterid alebo minoxidil), môžu poskytnúť informácie o mechanizme účinku týchto liekov na DHT.

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz