Čo ak prestaneme používať šampóny?

Čo ak prestaneme používať šampóny?

Mnohí z nás sa denne spoliehajú na šampóny, aby udržiavali naše vlasy čisté, svieže a zdravé.
Ale čo by sa stalo, keby sme jedného dňa prestali šampón používať? Krátka odpoveď – mohli by sme začať zapáchať a svrbieť.
Prečo je to tak?  

Úloha šampónu

Šampón nie je len obyčajné mydlo pre vlasy; jeho účelom je „zachytiť“ všetku mastnotu, baktérie a čiastočky nečistôt a odstrániť ich z vlasov a pokožky hlavy. Vďaka šampónu tak môžeme z vlasov vypláchnuť nečistoty, ktoré by inak mohli spôsobiť nepríjemný zápach alebo dokonca zdravotné problémy, ako sú zápaly a infekcie pokožky hlavy. Experti tvrdia, že bez používania šampónu by sa baktérie a nečistoty mohli na našich vlasoch a pokožke hlavy hromadiť a už po 6 mesiacoch by mohlo dôjsť k vážnemu zhoršeniu ich stavu.

Problém s prečistou

Na druhej strane, príliš časté používanie šampónu môže mať tiež negatívne dôsledky. Šampóny môžu byť príliš účinné pri odstraňovaní olejov, čo vlasom škodí, pretože sú ochudobnené o prirodzené oleje, ktoré sú prospešné pre ich zdravie. Časté umývanie šampónom môže viesť k tomu, že vlasy začnú produkovať viac mazu, aby kompenzovali stratu, čo vedie k neustálemu cyklu umývania.

 

Ako si udržať zdravé vlasy bez nadbytočnej chémie?

  1. Prispôsobenie umývania vlasov: Frekvencia umývania by mala byť prispôsobená typu vlasovej pokožky a životnému štýlu. Vlasy by mali byť umyté dostatočne často na to, aby boli čisté, ale nie tak často, aby sa predchádzalo nadmernému odstraňovaniu prirodzených olejov. 

  2. Výber správneho šampónu: Je dôležité zvoliť šampón, ktorý je šetrný a zodpovedá potrebám našich vlasov. Ideálne sú šampóny bez sulfátov alebo tie, ktoré obsahujú sulfáty na rastlinnej báze, ako sú olivy alebo mandle. Šampón by mal obsahovať prírodné zložky, ktoré pomáhajú pri čistení, hydratácii, výžive a regenerácii vlasovej pokožky. 

  3. Používanie vlasovej masky: Aspoň raz týždenne by sa mala použiť vlasová maska, ktorá je určená na výživu, regeneráciu a hydratáciu vlasovej pokožky. Podobne ako krémy na ruky alebo tvár, aj maska by mala byť neoddeliteľnou súčasťou starostlivosti o vlasy. 

Šampón teda nie je len prostriedkom na čistenie, ale má aj významný vplyv na zdravie a vitalitu našich vlasov. Aj keď sa rozhodneme experimentovať s redukciou jeho používania, je dôležité nájsť správnu rovnováhu, aby sme udržali naše vlasy v najlepšom stave.

.
.
.
.

 

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz