Aké sú 3 hlavné výhody žihľavy pri vypadávaní vlasov

Existujú 3 hlavné dôvody, prečo okamžite začať používať žihľavu na vypadávanie vlasov, a to sú:

1.Na zníženie zápalu v pokožke vlasov
2.Na neutralizáciu poškodenia voľnými radikálmi v pokožke hlavy
3.Blokovať DHT (dihydrotestosterón)

Aká je súvislosť medzi žihľavkou, zápalom a vypadávaním vlasov?

V tomto článku vám ukážem všetky najnovšie lekárske výskumy o tom, ako sa dá žihľava použiť na obnovu vlasov. Zameriame sa na 6-mesačnú štúdiu so 620 pacientmi, ktorá ukázala, že žihľava dokáže účinne blokovať DHT (bez nežiaducich vedľajších účinkov).

 

Zápal pokožky vlasov bol identifikovaný ako spúšťač chronického vypadávania vlasov. Keď dôjde k poškodeniu tkaniva cudzími alebo škodlivými časticami, ako sú voľné radikály, DHT a baktérie, telo reaguje a snaží sa s tým bojovať. Výskum ukazuje, že chronický zápal spôsobuje, že bunky vo vašej vlasovej pokožke aktivujú sebadeštruktívny mechanizmus, ktorý spôsobuje poškodenie vlasových prameňov a im zodpovedajúcich folikulov.
Existuje niekoľko prostriedkov, ktoré regulujú zápalový proces. Jedno takéto činidlo, nazývané NF-kB, sa považuje za silný induktor zápalu. Akonáhle je NF-kB aktivovaný, spôsobí, že sa aktivuje aj mnoho ďalších protizápalových činidiel. Preto je zápal vysoko závislý od týchto aktivít NF-kB.

Štúdia skúmala zápalové vlastnosti žihľavy.

Výsledky ukázali, že čím viac extraktu zo žihľavy bolo v bunkách pokožky vlasov, tým menej bol náchylný na zápaly a mal tendenciu vypadávať z vlasového plášťa.

Existuje niekoľko mechanizmov, prečo má žihľava taký silný účinok na zápaly.

- Po prvé, zložky v extraktoch Urtica tvoria flavonoidy a fenoly, ktoré pôsobia ako silné antioxidanty, ktoré sú nevyhnutné na boj s voľnými radikálmi. Molekuly sa skladajú z atómov a atómy sa skladajú z protónov, elektrónov a neutrónov. Elektrón prichádza v pároch, čo pomáha atómu zostať stabilný. Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré budú vyhľadávať a útočiť na iné stabilné molekuly, aby získali ich elektróny, čo spôsobuje nestabilitu v živých bunkách. To vedie k rozsiahlemu poškodeniu, ktoré nakoniec spustí zápalovú reakciu, o ktorej vieme, že zohráva veľkú úlohu pri chronickom vypadávaní vlasov.
Rozsah vypadávania vlasov v dôsledku poškodenia voľnými radikálmi nie je dobre známy, ale niektoré sú spojené s vysokým oxidačným stresom v pokožke vlasov pri alopécii. Iné štúdie zistili, že poškodenie voľnými radikálmi môže byť jedným z najväčších prispievateľov k nedostatočnému rastu vlasov u mnohých jedincov.

Antioxidanty zabraňujú voľným radikálom spôsobovať škody tým, že darujú jeden zo svojich vlastných elektrónov. 
Pravdepodobne existujú tisíce rôznych antioxidantov (vitamín C, vitamín E a beta-karotén, aby sme vymenovali aspoň niektoré), ktoré pôsobia proti rôznym podskupinám voľných radikálov. 
Žihľava obsahuje aj zdravý zdroj vitamínu C, ktorý okrem antioxidačných vlastností priamo prispieva aj k zdravej pokožke a vlasom. 

- Po druhé, žihľava môže mať určité uplatnenie pri apoptóze alebo programovanej bunkovej smrti. Apoptóza je prirodzený proces, ktorý nastáva, keď naše telo reprodukuje určitý typ buniek, ktoré potom odoberajú dodatočnú, nepotrebnú energiu.
Apoptóza nastáva aj vtedy, keď sa príslušná bunka považuje za viac škodlivú ako užitočnú pre telo.
Zatiaľ čo apoptóza normálne nevyvoláva zápalovú odpoveď, špeciálne stavy sa môžu ukázať inak. Napríklad sa ukázalo, že voľné radikály prispievajú k aktivácii apoptózy. Ak naraz dôjde k veľkému počtu odumretých buniek, telo si myslí, že musí prejsť zápalom, čo nemusí byť dobré pre pokožku vlasov. 

- Po tretie, žihľava má antibakteriálny potenciál, vrátane tých, ktoré priamo ovplyvňujú vlasy. Najmä folikulitída je bežné ochorenie kože charakterizované fokálnym zápalom vlasových folikulov. Zvyčajne je sprevádzané svrbením alebo bolesťou. 
Podľa Americkej asociácie pre vypadávanie vlasov (áno, existuje a má viac ako 50 miliónov priťahovaných členov - American Hair Loss Association), počas počiatočných štádií folikulitídy vypadávajú prebytočné vlasy a snažia sa opäť rásť, kým sa infekcia nevylieči.
Ak sa však folikulitída stane závažnejšou, zápal môže trvalo zničiť vlasové folikuly.

Najčastejšou príčinou folikulitídy sú bakteriálne infekcie, konkrétne tá, ktorá sa nazýva stafylokok. Hoci je normálne, že sa tieto baktérie nachádzajú na koži, môžu sa aktivovať na pokožke hlavy a spôsobiť poškodenie vlasových folikulov. 
Boli vykonané štúdie o antibakteriálnych vlastnostiach extraktu zo žihľavy na 8 rôznych kmeňoch baktérií, vrátane Staphylococcus.
Vedci zistili, že žihľava bola vysoko účinná pri potláčaní bodnutia stafylokokom, najmä vďaka schopnosti žihľavy zacieliť na bakteriálnu bunkovú stenu.

 

 

Aké je spojenie medzi žihľavou a DHT (dihydrotestosterón)?

Vo veľkej miere DHT sa považuje za silný faktor spojený s vypadávaním vlasov a mužskou plešatosťou typu „M“ plešatosťou.

 

Dihydrotestosterón alebo DHT je pohlavný steroid a androgénny hormón, ktorý vzniká ako vedľajší produkt testosterónu. Aj keď uznávame, že testosterón je nevyhnutný pre sexuálnu funkciu a určitý mužský vývoj, je tiež prekurzorom DHT. V skutočnosti sa asi 5 - 10 % cirkulujúceho voľného testosterónu premieňa na DHT pomocou enzýmu 5-alfa reduktázy typu II.
Zatiaľ čo DHT hrá dôležitú úlohu v sekundárnych mužských charakteristikách, ako sú ochlpenie na tvári, ochlpenie na hrudi, prehĺbenie hlasu a svalovej hmoty, slúži aj na ''odstránenie'' vlaskov z pokožky hlavy. Početné štúdie spojili tieto dve veci.

Zaujímavé je, že DHT súvisí aj s rastom buniek prostaty. Hoci je to normálne v tínedžerskom veku, u mnohých starších mužov to prispieva k benígnej hyperplázii prostaty (BPH). Štúdia vykonaná v USA preukázala účinky žihľavy na BPH vyvolanú testosterónom. Medzitým porovnávali a porovnávali skupinu žihľavy so skupinou 1 mg finasteridu, lieku používaného na zmenšenie zväčšenej prostaty a zvýšenie rastu vlasov.

Výsledky zistili, že žihľava dvojdoma obsahuje b-sitosterol, ako aj ďalšie zložky, ktoré môžu významne inhibovať enzýmovú aktivitu 5α-reduktázy. Výskumníci tiež ukázali, že žihľava môže mať rovnaké výhody ako finasterid a zároveň sa vyhnúť všetkým nežiaducim vedľajším účinkom.
Ďalší vedci v Európe sa tiež snažia nájsť súvislosť medzi žihľavou dvojdomou a BPH vykonaním randomizovanej, dvojito zaslepenej, krížovej štúdie na 620 pacientoch s BPH.
Po 6 mesiacoch zistil, že v experimentálnej skupine so žihľavou v porovnaní so skupinou s placebom došlo k miernemu zníženiu veľkosti prostaty. Mnohí pacienti, ktorí pokračujú v liečbe žihľavou, zaznamenávajú stále priaznivé výsledky.

 
.
.
.
.

 

 

 

Riziká a vedľajšie účinky žihľavy
Nie je veľa správ o škodlivých vedľajších účinkoch (okrem zjavného štípania). Ako vždy, vyhnite sa žihľave, ak ste alergický alebo citlivý na bylinku.

Žihľava má mnoho úžasných výhod - ale môže interagovať s niektorými liekmi. Používajte opatrne, ak užívate nasledovné:

Lieky na riedenie krvi
Diuretiká
Lieky na krvný tlak
Protizápalové lieky
Pred perorálnym podaním žihľavy odporúčame poradiť sa s lekárom, ktorý je oboznámený s bylinnými prípravkami.

Žihľava vo všetkých jej rôznych formách môže byť účinným spôsobom, ako bojovať proti vypadávaniu vlasov a podporiť rast vlasov.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz