Ohrozuje vás alopecia?

Dedičné vypadávanie vlasov u mužov zvyčajne začína okolo dvadsiateho roku života. Na túto chorobu však môžu byť počas života náchylní aj oveľa mladší aj oveľa starší muži ale aj ženy.

Ustupujúca línia vlasov je stále vyššia a prvé rednúce oblasti sa objavujú v zadnej časti hlavy. Toto sú typické znaky dedičného vypadávania vlasov. Existujú štatistické odhady, ktoré ukazujú, že približne každý druhý muž trpí androgénnou alopéciou, čo je vedecký názov pre dedičné vypadávanie vlasov.

Mimochodom, táto forma vypadávania vlasov nie je hormonálna porucha, aj keď za náhly nárast vypadávania vlasov je „vinný“ nejaký hormón. Dihydrotestosterón (DHT) je názov hormónu, ktorý hrá kľúčovú úlohu. Vzniká pôsobením 5-alfa reduktázy z mužského hormónu testosterónu.

Pri dedičnom vypadávaní vlasov sú vlasové korienky citlivé na tento androgén. Genetická predispozícia k tomu je zakotvená v génoch a prenáša sa od každého rodiča.

Príčiny dedičného vypadávania vlasov
Ako už bolo spomenuté, pri dedičnom vypadávaní vlasov sú vlasové korienky citlivé na DHT. Po prvé, krvné cievy zodpovedné za zásobovanie živinami sa zmenšujú. V dôsledku toho folikuly stále viac atrofujú a skracuje sa fáza rastu vlasov. Výsledkom je, že nové vlasy naďalej aktívne rastú a rýchlejšie vypadávajú.

Ide o postupný proces. Od rastového cyklu k rastovému cyklu rastú vlasy menej a menej husto a stenčujú sa. Nakoniec zostane len takmer neviditeľný chmýří vlasov. V niektorých prípadoch vlasový korienok úplne odumrie. V lekárskej terminológii sa tento proces nazýva miniaturizácia.

Kedy začína dedičné vypadávanie vlasov?
U mužov sa androgénna alopécia zvyčajne začína vo veku 20 rokov. Veľmi charakteristickým príznakom tohto typu vypadávania vlasov je povestná rednutie vlasovej línie. Okrem toho sa vlasová línia stáva tenšou a tenšou.

S progresiou ochorenia sa na zadnej strane hlavy vytvorí plešatá škvrna. Na zátylku sa objavujú plešiny, ktoré sa zväčšujú a zväčšujú a nakoniec sa zbiehajú, až kým v oblasti medzi ušami na zátylku nezostane len prstenec vlasov.

Pomáhajú kofeínové šampóny a podobne?
Kofeín má vazodilatačné vlastnosti, čo zvyšuje prietok krvi. Výskumy na Fakultnej univerzite Friedricha Schillera v Jena preukázali, že kofeín vo vlasových korienkoch môže chrániť vlasy pred negatívnym vplyvom testosterónu, a tým zabraňuje predčasnému vypadávaniu vlasov. Správa z oddelenia dermatológie a alergológie Fakultnej univerzity Friedricha Schillera v Jena ukazuje, že kofeín je schopný neutralizovať nežiadúce účinky testosterónu - hormónu zodpovedného za zníženie aktivity vlasových folikul u pacientov s androgénnou alopéciou. Lekári tomu uisťujú nás, že v takýchto prípadoch je proces straty vlasov reverzibilný. V skorom odstráneníť alebo minimalizovať faktor, ktorý spôsobil vypadávanie vlasov a výber správnej starostlivosti pomôže zastaviť alebo spomaliť vypadávanie vlasov.

Aké produkty obnovia vlasy a stimulujú ich rast?
Sú to produkty zamerané na zlepšenie prekrvenia vlasových folikulov a predĺženie fázy rastu vlasov, ako sú šampóny a vlasove vody s obsahom kofeínu alebo kombinaciu kofeín a chinín.

1. Šampón kofeín proti vypadávaniu vlasov 200ml
Používa sa ako bežný šampón, raz alebo viackrát do týždňa. Odporúčame vlasy umývať podľa potrieb. Namočte vodou jemne masírujte so šampónom pokiaľ sa vytvorí pena a nechajte pôsobiť 3-5 min. Potom dôkladne oplachnete vodou.

2. Chinínová voda s kofeínom proti vypadávaniu vlasov 100 ml
Nastriekajte na vlasovú pokožku dobre umytých a mierne vlhkých vlasov. Energicky vmasírujte do vlasovej pokožky končekmi prstov, až kým sa úplne nevstrebe. Neoplachovať. Vlasy vysušte obvyklým spôsobom.
- V závažnejších prípadoch a pri potrebe intenzívnej liečby používať denne.
- V ľahších prípadoch 1-2-krát týždenne.
- Pri prevencii 1-krát týždenne.

 3. Vyživujúca vlasová maska s kofeínom a broskyňovým olejom 250ml
Naneste 30-50ml masky na vlhké vlasy a vlasovú pokožku po umytí šampónom. Votrite do vlasovej pokožky a postupne rozneste po celej dĺžke - od korienkov po konce. Rozčešte vlasy veľkým hrebeňom alebo prstami. Po 5-10 min opláchnite vodou. 
 
Ako rýchlo zaberajú Milva produkty proti alopécii?
Nečakajte prvé výsledky za týždeň. Vlasy nerastú tak rýchlo: najprv sa spustí rast nového vlasového folikulu, potom vyrastie vlasový kmeň a až potom vystúpi a začne naberať silu. Tento proces trvá približne 90 dní. Кrásne vlasy si vyžadujú starostlivosť, lásku a čas :)
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz