Fluorid v zubnej paste: klady a zápory

 

Väčšina produktov starostlivosti o zuby a ústnu dutinu obsahuje fluorid. Ide o dôležitú látku, ktorá pomáha posilňovať sklovinu a zabraňuje šíreniu patogénnej mikroflóry. Ako potom môžeme vysvetliť skutočnosť, že sa objavili články, ktoré tvrdia, že fluorid v zubných pastách je škodlivý? 

Prečo výrobcovia uvádzajú absenciu fluoridu v zubnej paste ako benefit?

Je to na rad obchodníkov vyzdvihnúť absenciu fluoridu v zubnej paste ako akúsi konkurenčnú výhodu? Vraj je to tak bezpečnejšie. Ale je to pravda?

Skúsme na to prísť.

 Populárne mýty o nebezpečenstvách fluoridu


V 40. rokoch 20. storočia bol v USA spustený experimentálny program fluoridácie vody. Priniesol pozitívne výsledky v boji proti zubnému kazu a stal sa dôvodom, prečo boli fluoridované zubné pasty považované za účinné preventívne prostriedky. Súčasne s rastúcou obľubou fluoridov rástol aj počet ich odporcov, ktorí šírili fámy o nebezpečenstve fluoridu.

Fluorid bol obviňovaný z najrôznejších vecí!
V 50. rokoch bola profylaxia fluoridom označovaná za komunistické sprisahanie.
V 70. rokoch dohoda medzi vládou, stomatologickými združeniami a priemyselníkmi.
V 80. rokoch - príčina AIDS a Alzheimerovej choroby.
V 90. rokoch - hlavný vinník rakoviny.
V roku 2010 - príčina masívneho poklesu IQ a vznik autizmu.

Ak v 20. storočí tvorili mýty novinári, tak v 21. storočí prevzali štafetu blogeri a aktivisti. Odporcovia fluoridu prezentujú polopravdy, bagatelizujú vedecké dôkazy a využívajú selektívne oznamovanie výsledkov experimentov. Je zaujímavé, že prevažná väčšina štúdií citovaných odporcami fluoridu nebola publikovaná pre ich nízku kvalitu, vysokú mieru zaujatosti a nedostatok dôkazov.

Nejde tu o trend, ktorý sa nedotkol aj Slovenska. Práve naopak. Náš spravodajský portál zverejnil článok na svojom  blogu v roku 2012, kde autor tvrdí, že veľké rodinné balenie fluoridovanej zubnej pasty obsahuje toľko fluoridu, že by zabilo 11 kg vážiace dieťa. Pravdou je, že známky akútnej toxicity spôsobenej fluórom sa prejavujú až pri jednorazovo podanej dávke v hodnotách 5-10 gramov fluoridov, čo sa rovná priamej konzumácii cca 30 zubných pást s obsahom fluoridov 1500ppm.

 

Dôležité je nezamieňať si fluór a fluoridy


Jedným z dôvodov, prečo je význam fluoridu v prevencii zubného kazu spochybňovaný, je nedostatok vedomostí o pôvode a vlastnostiach látky. Čistý fluór, o existencii ktorého sme sa učili v škole, je skutočne jedovatý plyn, ktorý je agresívny pre ľudský organizmus. Ale vo všetkých produktoch, vrátane zubnej pasty, je prvok obsiahnutý vo forme solí fluoridu sodného, prospešných zlúčenín, ktoré sú prítomné vo vode a pôde. Prirovnávať fluór k fluoridom je rovnako nezmyselné ako porovnávať chlór a chlorid sodný (bežná kuchynská soľ).


Účinnosť fluoridov je preukázaná


Už viac ako 80 rokov sa skúmajú fluoridy, skúma sa ich vplyv na ľudský organizmus a účinnosť v prevencii zubného kazu. Výhody fluoridových zubných pást boli potvrdené vo viac ako 370 klinických štúdiách, na ktorých sa zúčastnilo približne 130 000 ľudí. Všetky ukázali, že fluorid v zubnej paste dáva dobré výsledky pri prevencii zubného kazu. Toto tvrdenie podporuje aj skutočnosť, že na jeseň 2021 WHO pridala na zoznam základných liekov novú skupinu dentálnych liekov, ktorá zahŕňa fluoridy.
Pripomeňme, že tento zoznam rieši globálne zdravotné problémy a obsahuje najúčinnejšie a najbezpečnejšie lieky, ktoré by mali byť dostupné pre všetky kategórie obyvateľstva. Každý produkt na zozname WHO je testovaný na účinnosť a bezpečnosť.
Európska akadémia pediatrickej stomatológie (EAPD) uviedla, že rozšírené používanie fluoridových zubných pást je jedným z hlavných dôvodov poklesu zubného kazu zaznamenaného za posledných 40 rokov.

Všetky zubné pasty s certifikáciou ADA (American Dental Association) musia obsahovať fluorid.


FLUÓR: Aké má využitie pre zdravie? Príznaky nedostatku i nadbytku +  zaujímavosti - Zdravoteka.skAké sú výhody fluoridu?


V tele je fluorid obsiahnutý v zubnej sklovine a kostiach v množstve asi 2,5–3 g, naša denná potreba je 1,5–5 mg. Pri nedostatku tohto prvku sa na zuboch tvoria kazy. Pri použití v prípravkoch na starostlivosť o ústnu dutinu pomáha fluorid predchádzať problémom so zubami a riešiť existujúce.
Posilňuje sklovinu. Spolu s fosforom a vápnikom sa fluór podieľa na tvorbe a spevňovaní kostného tkaniva a zubnej skloviny. Zabráňuje vzniku zubného kazu. Ochraňuje pred demineralizáciou. Kombináciou fluoridu s hydroxyapatitom (hlavný prvok zubnej skloviny) vzniká fluórhydroxyapatit, látka, ktorá obnovuje​ sklovin​u. Takto dochádza k remineralizácii skloviny.
Ochraňuje ​zubu aj pred kyselinami. Fluorid narúša metabolizmus patogénnych baktérií, zabraňuje tvorbe plaku a zvyšuje ochranné vlastnosti slín.​ Zároveň je fluorid veľmi dôležitý pre správnu tvorbu čeľuste a zubov. Preto ho treba správne dávkovať a nevyhýbať sa mu.  
 
 
 
 
Prečo je nedostatok fluoridu nebezpečný?
 
Nedostatok fluóru v organizme je najčastejšie spôsobený jeho nízkym obsahom v pitnej vode (menej ako 0,7 mg/l). Ďalšou možnou príčinou je nesprávna regulácia metabolizmu fluoridov v tele. Nedostatok tejto látky oslabuje zubnú sklovinu a robí ju náchylnejšou na vznik zubného kazu. U dieťaťa s nedostatkom fluoridu môže dôjsť k oneskorenej osifikácii a poruchám mineralizácie kostí. U dospelého človeka sa pri dlhodobom nedostatku zvyšuje riziko vzniku osteoporózy.​ 
 
 
 
VÝZNAM OBSAHU STOPOVÝCH LÁTOK V PITNEJ VODE PRE ZDRAVIE ČLOVEKA
Fluoridácia vody

Najviac fluoridu (viac ako 60 %) získavame z pitnej vody.​ Obsah fluoridov vo vode z prírodných zdrojov je zvyčajne nízky - menej ako 0,5 mg/l. Každý región má svoje vlastné ukazovatele obsahu fluoridov vo vode.​  Hodnoty sa väčšinou pohybujú v rozmedzí 0,01 - 0,3 mg/l. Morská voda obsahuje viac fluóru ako sladká voda, koncentrácie fluóru v morskej vode sa pohybujú v rozmedzí 1,2 - 1,5 mg/l vyššie hodnoty fluóru v povrchových vodách nájdeme v oblastiach, kde prebieha geotermálna alebo vulkanická činnosť. Môžu to byť napríklad oblasti  v okolí hôr alebo oblasti s výskytom geologických usadenín morského pôvodu. V podzemných vodách sa však môžu objaviť ako vysoké, tak nízke koncentrácie fluóru. Závisí to na pôvode hornín a výskyte minerálov, ktoré fluór obsahujú.  
 
 
 
Fluorid v zubných pastách

Štúdie ukázali, že fluorid je najúčinnejší v prevencii zubného kazu pri lokálnej aplikácii (keď si čistíme zuby fluoridovou pastou). V tomto prípade sú fluoridové ióny neustále v nízkych koncentráciách prítomné v slinách a zubnom povlaku a zastavujú vznik kazu. Po čistení zubov fluoridovou pastou cez noc zostáva zvýšená koncentrácia fluoridu v slinách 12 hodín. Po rannom čistení po dobu 4 hodín.

Koncentrácia fluoridu v zubnej paste sa meria v ppm alebo percentách. Skratka ppm znamená časti na milión a vyjadruje počet častíc fluóru na milión. Ak tuba uvádza, že pasta obsahuje 900 ppm fluoridu, znamená to, že 1 kg bude obsahovať 900 mg tohto prvku. Čím vyššia je koncentrácia fluoridu, tým lepšie pasta obnovuje sklovinu. Pre profylaktické pasty je to 950–1150 ppm, pre terapeutické pasty je to 1350–1500 ppm.

Nadbytok fluoridu môže viesť k fluoróze pred dosiahnutím 6.roku života. Toto je názov poškodenia zubov, ktoré vznikajú ešte pred ich prerezaním v čase mineralizácie a dozrievania skloviny a dentínu.

Dôležité poučenie: fluoróza sa môže prejaviť len u detí mladších ako 6 rokov. Tento kozmetický efekt neovplyvňuje dospelých.
 
 
 
 

Fluorid v pastách možno nájsť v rôznych zlúčeninách.

Monofluorofosfát sodný (Sodium monofluorophosphat) - najrýchlo rozkladajúci začína pôsobiť až po 3-4 minútach čistenia.
Fluorid sodný – má silný antibakteriálny a regeneračný účinok. Účinná látka znižuje schopnosť baktérií premieňať cukor na kyselinu, ktorá ničí sklovinu.
Aminofluorid / Olaflur - uznávaný ako najúčinnejší na prevenciu zubného kazu. Na povrchu zubov vytvára ochranný film, z ktorého sa fluorid dostáva do skloviny a spevňuje ju.
Fluorid cínatý sa ukázal ako účinný, ale má vedľajší účinok: najprv zosvetlí obnovené oblasti skloviny a potom vedie k ich viditeľnému stmavnutiu.

 


Existuje alternatíva k fluoridu?

Pri správnom prístupe a používaní je fluoridovo účinným spôsobom liečby a prevencie citlivosti zubov, kazu a demineralizácie skloviny. Ak však stále máte pochybnosti, existuje alternatíva - pasty so syntetickým hydroxyapatitom.
Tento hydroxyapatit je úplne identický s prírodným hydroxyapatitom, ktorý tvorí zubnú sklovinu. Látka sa ľahko integruje do kryštálovej mriežky skloviny, spevňuje ju, znižuje citlivosť a zabraňuje vzniku kazu. Jedinou nevýhodou je, že účinnosť pást s hydroxyapatitom bola menej preskúmaná a má zatiaľ menšiu dôkazovú základňu. Tie sú však vhodné pre ľudí s alergiou na fluoridov.
 
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz