Žihľava – obľúbená bylinka používaná pri rôznych kožných alergiách a zápaloch

Účinky žihľavy na vlasy sú vedecky dokázané, napríklad vám môže pomôcť pri vypadávaní vlasov, no nielen. Listy žihľavy sú cenené v ľudovom liečiteľstve.
Najčastejšie sa používa žihľava obyčajná, ktorá je jednou z najúčinnejších surovín využívaných okrem iného v bylinkárstve a ako liečivá, kozmetická, jedlá a záhradnícka surovina.

Žihľava obyčajná alebo Urtica dioica L. je kvitnúca trváca rastlina, ktorá sa vyskytuje v mnohých častiach sveta. Rastie v Severnej Amerike, Európe a Ázii. Spoznáte ju podľa srdcovitých listov so zúbkovanými okrajmi. V prvom rade pri dotyku – na listoch a stonke má žihľava drsné a zježené chĺpky (tŕne), ktoré vnášajú pod kožu kyselinu mravčiu, cez ktorú pokožka začína štípať a objavuje sa začervenanie.

Dobre, ale aké sú dôvody jedinečných vlastností žihľavy a jej blahodarných účinkov na vlasy? Ukazuje sa, že listy žihľavy v sebe ukrývajú množstvo živín a predovšetkým vysoké koncentrácie vitamínov A, C, D, E, F, K a P, ako aj komplex vitamínov skupiny B. Obsahujú značné množstvo selénu, zinku, železa a horčík, ako aj riboflavín, kyselina glycerol, kyselina glykolová, beta-karotén a kyselina pantoténová.

 

Žihľava obsahuje
selén - posilňuje oslabené a lámavé vlasy;
zinok - ovplyvňuje tvorbu keratínu (stavebný kameň vlasov) a reguluje prácu mazových žliaz;
železo - zlepšuje schopnosť regenerácie vlasov;
horčík – zabraňuje lámaniu a štiepeniu končekov;
vápnik - posilňuje vlasy a dodáva objem;
draslík – zabraňuje vypadávaniu vlasov;
vitamín A – zabezpečuje správny metabolizmus vlasových cibuliek a epidermálnych buniek;
vitamín C – zabraňuje vypadávaniu vlasov;
vitamín D – podporuje regeneráciu a zvyšuje odolnosť vlasov;
vitamín E - dodáva silu a lesk, zlepšuje elasticitu a posilňuje pramene;
vitamín F – spomaľuje proces starnutia pokožky hlavy;
vitamín K – vyživuje cibuľky, zvyšuje hrúbku a hustotu vlasov;
vitamín B komplex – posilňuje vlasy a zabraňuje rednutiu vlasov, upokojuje podráždenie a zápaly vlasovej pokožky, chráni prirodzenú farbu vlasov.
Liečivé a výživné vlastnosti tejto rastliny sú známe už dlho. Okrem iného v staroveku Hippokrates a Scribonius Largus, neskôr sv. Hildegarda, Paracelsus a Metiol. Žihľava je tiež dôležitým symbolickým prvkom – Slovania ju považovali za magickú rastlinu používanú na ochranu pred zlými silami.

Ako pôsobí žihľava na vlasy:
1. Pomáha bojovať proti vypadávaniu vlasov
V prvom rade žihľava pomáha nielen v boji proti vypadávaniu vlasov, ale pomáha aj pri ich obnove. Oplachovanie vlasov extraktom zo žihľavy obnoví stratené vlasy a pomôže obnoviť prirodzenú farbu vlasov.

2. Zdravé a krásne vlasy
Po druhé, listy žihľavy sú bohaté na oxid kremičitý a síru, vďaka čomu sú vaše vlasy lesklejšie a zdravšie.

3. Posilňuje vlasy
Po tretie, žihľava redukuje lupiny, má protizápalové vlastnosti a má pozitívny vplyv na stav vlasov. Tiež regeneruje vlasy, robí krehké a slabé vlasy silnejšími a končeky regeneruje. Dodajme, že bylinka chráni aj pred škodlivými vplyvmi vonkajších faktorov, akými sú mráz či vietor.

4. Pomáha pri alopécii
Lekárske zdroje uvádzajú, že koreň žihľavy môže znížiť produkciu dihydrotestosterónu (DHT), derivátu testosterónu, ktorý má priamy vplyv na nástup mužskej androgénnej alopécie. Z tohto dôvodu je koreň žihľavy veľmi častou zložkou prípravkov proti alopécii. Len nezabudnite, že aplikácia takéhoto extraktu môže stimulovať rast vlasov, ale pri jeho používaní by ste mali byť opatrní, pretože sa môžu vyskytnúť alergické reakcie a podráždenie pokožky hlavy.

Kedy použiť žihľavu
Ako už bolo spomenuté, vlastnosti žihľavy sú dané obsahom minerálov a vitamínov. Výsledkom je, že jeho pravidelné používanie môže vašim vlasom priniesť mnoho výhod, vrátane toho, že budú zdravšie, silnejšie a silnejšie. Ba čo viac, žihľavu môžete použiť zvonka, napríklad vo forme vlasového peelingu, a zvonka ako nálev na pitie. Tak či onak bude dobrý a najlepšie je používať ich spolu, najmä vypadávanie vlasov a oslabené vlasy.

Žihľava na vlasy sa odporúča najmä pre:

oslabené a tenké vlasy;
vlasy bez lesku a vitality;
veľmi mastná pokožka hlavy;
krehké vlasy s rozštiepenými koncami;
nadmerné vypadávanie vlasov;
svrbenie, začervenanie a celkové nepohodlie pokožky hlavy;
problémy s lupinami;
Listy žihľavy sú považované za najbohatšie na mikro- a makroživiny a majú tiež vyššiu hladinu bielkovín a tuku ako stonka alebo koreň. Z hľadiska bioaktívnych zlúčenín sú korene žihľavy najmenej bohaté na živiny.  Na druhej strane obsahujú vysoké hladiny škrobu, cukrov a živíc.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz