Cykly vypadávania vlasov a rast vlasov

Anagénna fáza je fáza, v ktorej rastú vlasy.  Fáza anagénu zvyčajne trvá 3 až 7 rokov.  Po tejto fáze nasleduje ďalšia, katagénna, ktorá je prechodná a nakoniec telogénna fáza , ktorá sa vyznačuje vypadávaním vlasov. Tieto fázy sú súčasťou prirodzeného cyklu rastu vlasov.  Ak dôjde k strate 50-100 vlasy denne, to nie je žiadny dôvod na paniku. Táto strata vlasov je normálna a je ukončením telogénovej fázy. Kedykoľvek približne 10% našich vlasov nerastie - sú v pokojovej fáze, a to sa deje rovnomerne po celom povrchu ​​hlavy. Doteraz všetko znie dobre: vlasy rast​ú, potom vypadávajú, ale folikuly si odpočinú a zas budú rásť nové vlasy.​​.
Anagénna fáza však môže podliehať zmenám v dôsledku rôznych faktorov.​ Ak vo vašom prípade trvá fáza anagénu iba 2 roky, je veľmi pravdepodobné, že vaše vlasy prestanú rásť, pretože sa fáza skracuje na úkor telogénu.  
Problém vypadávania vlasov začína, keď je telogénna fáza príliš dlhá alebo viac ako 10% vlasov prechádza do nej. V takýchto prípadoch si ľudia začínajú v​šímať​ zvýšenie vypadávani​a​ vlasov a zníženie hustoty vlasov.​ ​​Rozdiel  medzi vypadávaniu vlasov a stratou vlasov je v tom, že stratené vlasy sa nestíhajú nahradzovať novými.​ 

 

blog3


Dihydrotestosterón (DHT) ​spôsobuje, že​ folikuly sa dost​ávajú​ do telogénovej fázy, zmenš​uje sa​ ich veľkosť a nakoniec ​sa zastaví produkcia ​a rast vlasov. DHT pomaly „zabíja“ folikuly a fáza odpočinku sa stáva trvalou (vlasy jednoducho prestanú rásť z poškodených folikulov).​ V počiatočných fázach dochádza k rednutiu, oslabeniu a zhoršeniu kvality vlasov. Pr​i ​včasn​ej​ liečb​e​, poškodenie folikulov je reverzibiln​é​, inak vlasy zostanú tenšie, rýchlosť rastu sa spomalí, vlasy intenzívne vypadajú. ​Naopak, čím je dlhsia fáza rastu vlasov​,​ t​ý​m ​z​drav​ší ​je fol​ikul​​ a vlasy s​ú​ pevn​é​,​ ​leskl​é​ a pružné. Je potrebné poznamenať, že obvykle asi 85 - 90% všetkých ​vlasov je v štádiu aktívneho rastu, 1 - 2% - v prechodnej fáze a 10 - 15% - v pokoji. Podľa štúdií ​odpovedá​ hromadná strata vlasov (alopécia) zmene vyššie uvedeného pomeru. Jednoducho povedané, vlasy sa zač​​ínajú intenzívne ​oslabovať​, keď sa percento ​vlasov vo fáze anagénu a katagénu znižuje, zatiaľ čo percento telogénnych vlasov sa zvyšuje. V tomto prípade je často možné si všimnúť, že každá nová generácia vlasov sa líši vo vlastnostiach (hrúbka, farba a potenciálna dĺžka) od predchádzajúcej (sú tenšie, tenšie a vyblednuté).​ 
 Účinok Milva produktov ​spočíva v skrátení​ odpočinkov​ej ​fáz​e​ a prebudeniu folikulov k zdravémurastu.

Pokúsili sme sa pre vás graficky znázorniť porovnanie zdravého a skráteného cyklu rastu vlasov na následujúcich obrázkov. Zdravý folikul produkuje vlas približne 6 rokov, potom vlas vypadne, folikul si odpočinie a cyklus sa opakuje. Poškodený folikul má kratší rastový cyklus a postupne sa dostane do stáleho spánku. 
 
blog3b
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz