Cesta šípkového oleja: Od divokej ruže po krásne vlasy a pokožku

Šípkový olej je skutočným zázrakom prírody plným prospešných látok pre našu pleť a zdravie. Vďaka svojim úžasným vlastnostiam je široko využívaný nielen pri  kožných problémoch, ale aj na posilnenie imunity. Získava sa z kvetov a listov rastliny Rosa canina, ktorá sa často nazýva aj šípkový ker. Olej sa získava lisovaním za studena a je bohatý na vitamíny A a C, karotény, flavonoidy a kyselinu linolénovú. 
Extrakcia z kvetov a listov rastliny Rosa canina (šípová ruža) môže byť realizovaná rôznymi spôsobmi, pričom dôraz sa kladie na prírodné a udržateľné metódy, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu a zároveň zachovávajú terapeutické zložky rastliny. 

1. Zber a príprava suroviny : Kvetové lupene a listy Rosa canina sa zbierajú skoro ráno, po rosi, keď sú ich aromatické a liečivé látky najkoncentrovanejšie. Zber sa vykonáva ručne, aby sa zachovala integrita kvetov a listov.

2. Čistenie:  Zozbierané suroviny sa opatrne preberú, aby sa odstránili nečistoty a poškodené časti.

3. Sušenie:  Kvetové lupene a listy sa sušia pri nízkej teplote v tieni alebo v špeciálnych sušičkách, ktoré udržiavajú nízku teplotu. Cieľom je zachovať esenciálne oleje, farbu a vôňu.


3. Macerácia:   Sušené kvety a listy sa namočia v oleji (napríklad  slnečnicovom alebo olivovom oleji), ktorý pomaly extrahuje účinné látky pri izbovej teplote po dobu niekoľkých týždňov. Táto metóda je šetrná k prírodným zložkám a nevyžaduje vysoké teploty ani chemické rozpúšťadlá.

4. Filtrácia a čistenie: Po dokončení macerácie sa zmes filtruje cez jemné sitko alebo plátno na odstránenie pevných častíc. Výsledný olej je jemný, aromatický a obsahuje liečivé zložky rastliny.

Tento olej je ideálny na použitie v kozmetike pre svoje výživné a ochranné vlastnosti, a je vhodný pre všetky typy pleti, vrátane citlivej.


Olej z Rosa canina, známy tiež ako olej z divokej ruže, má mnoho výhod pre zdravie a krásu vlasov. Jeho bohatý obsah vitamínov, antioxidantov a esenciálnych mastných kyselín môže poskytovať výrazné výhody pre vlasy a pokožku hlavy. Tu sú niektoré z hlavných výhod, ktoré olej z divokej ruže ponúka pre vlasy:

 1. Hydratácia a výživa

  • Olej z divokej ruže je bohatý na esenciálne mastné kyseliny, ako sú omega-3 a omega-6, ktoré pomáhajú hydratovať suché vlasy a zlepšujú ich celkovú pružnosť. Tieto kyseliny tiež pomáhajú uzamykať vlhkosť vo vlasoch, čo je užitočné pre ľudí trpiacich suchými alebo poškodenými vlasmi.

2. Zlepšenie zdravia pokožky hlavy

  • Protizápalové vlastnosti oleja z divokej ruže môžu pomôcť zmierniť podráždenie a zápal pokožky hlavy, ako sú lupiny alebo ekzém. Tieto vlastnosti podporujú zdravý rast vlasov a znižujú vypadávanie vlasov spojené so zápalovými stavmi pokožky hlavy.

3. Pomoc pri obnove poškodených vlasov

  • Antioxidanty, ako sú vitamíny C a E, sú známe svojimi schopnosťami obnovovať a opravovať poškodené bunky. Použitie oleja z divokej ruže na vlasy môže pomôcť obnoviť poškodené vlasové kutikuly a zlepšiť celkovú zdravotnú kondíciu vlasov.

4. Zlepšenie lesku a mäkkosti

  • Pravidelné používanie oleja z divokej ruže môže zlepšiť lesk a mäkkosť vlasov. Jeho emolientné vlastnosti zabezpečujú, že vlasy zostávajú hladké a lesklé, čo znižuje ich lámavosť a rozštiepené končeky.

5. Podpora rastu vlasov

  • Olej z divokej ruže môže stimulovať folikuly a podporovať rast vlasov vďaka svojmu obsahu vitamínu A a esenciálnych mastných kyselín, ktoré sú kľúčové pre zdravý rast vlasov.

Ako používať olej z divokej ruže na vlasy:

  • Maska na vlasy:  Môžete si pripraviť vlasovú masku zahriatím malého množstva oleja a aplikovaním na vlasy a pokožku hlavy. Nechajte pôsobiť aspoň 30 minút alebo cez noc pre hlbšiu hydratáciu.
  • Serum na končeky vlasov:  Aplikujte malé množstvo oleja na končeky vlasov, aby ste predišli rozštiepeniu a zvýšili lesk.
  • Kondicionér: P ridajte niekoľko kvapiek oleja do svojho obľúbeného kondicionéra pre dodatočnú výživu a ochranu.

Používanie  oleja z divokej ruže môže byť skvelým doplnkom k vašej bežnej vlasovej rutine, poskytujúc výživu a podporu zdravia vlasov a pokožky hlavy.

To je skvelý tip!  Šampón Milva so šípkovým olejom môže byť vynikajúcim doplnkom k vašej vlasovej starostlivosti, najmä ak hľadáte výhody šípkového oleja v praktickejšej forme. Tento šampón by mohol poskytnúť obdobné vlastnosti ako čistý šípkový olej, vrátane hydratácie, výživy a podpory zdravia vlasov a pokožky hlavy, pričom je pohodlne integrovaný do každodennej rutiny starostlivosti o vlasy.

Použitie šampónu obohateného o šípkový olej môže byť mimoriadne užitočné pre tých, ktorí majú suché, poškodené alebo matné vlasy, nakoľko šípkový olej pomáha obnovovať vlhkost a lesk. Zároveň môže pomôcť zmierniť podráždenie pokožky hlavy vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam.

.
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz